Elegantei, armoniei, confortului oferit de Pensiunea Neptun, se aduga complexitatea, frumusetea si importanta covarsitoare a obiectivelor turistice ce pot fi vizitate. Printre acestea:

Catedrala Ortodoxa, cunoscuta si sub numele de Catedrala Reintregirii constituie expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918; aici au fost incoronati suveranii Romaniei Mari la data de 15 octombrie 1922, catedrala purtand si numele de Catedrala Incoronarii. Edificiul are forma de cruce greaca inscrisa, cu un pridvor deschis; in interior se patrunde printr-un pronaos dreptunghiular, cu trei unitati de boltire in segment de arc de cerc, un naos ingust si altar. De o parte si de alta a intrarii apar portretele suveranilor Romaniei Mari - regele Ferdinand I antregitorul si cu sotia sa, Maria - subliniind cu aceasta semnificatia istorica a edificiului. I n prezent aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

Catedrala Romano-Catolica - Ridicata in secolul XIII, este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, imbinand armonios elementele romanice cu cele gotice.
Cea mai importanta constructie din epoca Renasterii timpurii din Transilvania este fara indoiala capela Lazo, aflata pe latura nordica a catedralei, in interiorul acesteia se afla o bolta cu nervuri gotice tarzii, avand cheia de bolta decorata cu blazoanele unor personalitati transilvanene. In interiorul catedralei se afla sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alaturi de cele ale fratelui sau Johannes Miles, a fiului sau mai mare Ladislau si cele ale reginei Isabella si a fiului sau Ioan Sigismund.

Muzeul Unirii cu Sala Unirii - Cladire simbolica, adanc intrata In constiinta poporului roman, ca loc al Infaptuirii unuia dintre cele mai grandioase acte din istoria sa: Unirea de la  1 Decembrie 1918. In aceasta sala a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania in memorabila zi de 1 Decembrie 1918. In sala principala sunt expuse In original documentele unirii si steagurile cu care delegatii din intreaga tara au venit la marea unire.

Castrul Roman si Cetatea Veche
Important sit arheologic, aici a fost centrul unde a stationat Legiunea XIII Gemina(106-275), adaptat si utilizat apoi in decursul evului mediu ca cetate feudala, cunoscuta sub numele de Balgrad, ea pastrandu-si partial zidurile pana in secolul XVIII.

Palatul Princiar - In acest edificiu si-a avut resedinta Mihai Viteazul in vremea primei uniri politice a tarilor romane, fiind distrus in urma invaziilor turco-tatare.
Din anul 1700 cladirea a fost transformata in cazarma, iar interiorul a fost modificat. Modificarile facute odata cu schimbarea destinatiei cladirii, au determinat distrugerea sau astuparea unor importante ansambluri arhitectonice ilustrand scene din Vechiul Testament.

<< Inapoi la Facilitati

       
 
          home | localizare | facilitati | galerie foto | contact
© Pensiunea Neptun, Alba Iulia, Web design: Dacicus Media Turda